Logo schinkel MET TEKST
jub22-rescue3
jub22-rescue2
2019-06-20-20-52-26

RESCUE VAREN BIJ WV DE SCHINKEL

Wat?

Op de meeste donderdagavonden en gedurende twee weekenden tussen half april en begin oktober worden er vanuit WV de Schinkel zeilwedstrijden georganiseerd. Op donderdagavond varen voornamelijk de houten zeilboten van de Vrijheidsklasse mee, tijdens de weekend wedstrijden komen er ook andere deelnemers (Optimistjes, Lasers, Cadetten en soms ook nog wat ander volk). Tijdens zeilwedstrijden is er ondersteuning vanuit rescue boten nodig, in ons geval zijn dat twee kleine motorbootjes voorzien van elk één buiten boord motor met voldoende paardenkrachten er in verstopt. Verder wordt op een zondag half oktober de City Row Race (CRR) geroeid in de Gigs en ook daarbij is ondersteuning van uit rescueboten nodig.

Wie?

De Schinkel is op zoek naar mensen die hier voor verantwoording kunnen dragen en bovendien over bepaalde basisvaardigheden beschikken zoals het manoeuvreren met een motorboot die snel moet kunnen varen indien nodig. (Eén vaarbewijs per rescueboot is daarom een minimale vereiste!) Maar daarnaast is het fijn voor iedere rasechte watersporter om door middel van rescuevaren een bijdrage te kunnen leveren aan de veiligheid en de gezelligheid van de vele mooie wedstrijden die de Schinkel organiseert.

Werkpret?

Rescue varen geldt als Werkpret en het is de leukste Werkpret die ik kan bedenken! Lekker een avondje of dag varen op het meer en nog kijken naar de fraaie strijdende Vrijheids ook! Per avond krijg je vier uur Werkpret toebedeeld en Fred zorgt vaak voor heerlijke versnaperingen! De zeilers waarderen de aanwezigheid van de rescuers enorm en rescuers zijn zeer welkom om na afloop in het clubhuis een drankje te komen drinken met de zeilers en de startschipbemanning.

Waarom?

Zeilers en roeiers letten tijdens wedstrijden namelijk vooral op elkaar en op het Startschip en er gaat wel eens iets mis. Het startschip heeft assistentie nodig bij het uitzetten van de wedstrijdbanen. En het is essentieel, dat er gewaarschuwd wordt voor naderend beroepsverkeer (vaargeul!), voor nauwelijks zichtbare zwemmers en voor andere mede-watergebruikers die voorrang hebben of ook niet opletten. De Vrijheidsklasse staat daarbij landelijk bekend als ‘lid van de zwemclub’, met andere woorden: ze slaan wel eens om. Lasers zeilers en Optimist-kinderen gaan ook nog wel eens te water gedurende de wedstrijden en een beetje hulp na omslaan is vaak fijn, maar alleen op verzoek van de zeilers. Ook gebeurt het wel, dat tijdens zonsondergang de wind helemaal wegvalt en de deelnemers in een grote sleep achter de rescue boten naar de haven terug worden getransporteerd.

Er zijn twee bootjes, zodat één rescue zich bezig kan houden met een zeilboot in problemen, en de andere kan opletten op het scheepvaartverkeer en eventueel het startschip kan assisteren. Je zit altijd met z’n tweeën op een rescue boot.

Onder de streep geldt: de rescue boten waarborgen de veiligheid op het water!

Wat moet je kunnen en kennen?

Het is erg handig om ervaring te hebben met het varen in kleine motorbootjes, enig verstand te hebben van (wedstrijd)zeilen, de meest gebruikte knopen kunt leggen en eventueel al iets weet van rescue varen. Als je de boot ook wilt kunnen besturen is Vaarbewijs I essentieel en verplicht van overheidswege. Er is een aantal ervaren rescuers, die trouw komen en die een onervaren persoon wegwijs kunnen maken, dus het is niet nodig meteen alles te kunnen. Het is wel noodzakelijk om een keer of drie, vier te kunnen komen, zodat je de nodige ervaring kunt opdoen en op elkaar ingespeeld kunt raken als team. Het heeft onze sterke voorkeur, als je de Nederlandse taal spreekt. De meeste rescuers en zeilers doen dat ook en vallen in gespannen situaties terug op hun moerstaal. Hoe meer rescuers, hoe minder iedereen aanwezig móet zijn, dus meld je vooral aan, als je denkt geschikt te zijn.

Rescue varen is niet bedoeld om alleen maar ergens nog even een paar uurtjes werkpret stuk te slaan, maar vooral heel belangrijk voor de veiligheid op het water. Doel is om in 2024 ook weer een rescue cursus te organiseren, waar je de fijne kneepjes van het vak leert. Deze cursus is vooral geschikt, als je al een aantal keren rescue gevaren hebt en niet nodig voor dat je de eerste keer het water op gaat. Wie zijn Vaarbewijs_I speciaal voor het rescue varen gaat halen, kan de examenkosten terug vragen aan de vereniging. Maar een Vaarbewijs is voor iedere watersporter een goed idee...

Hoe?

Inschrijven kan via de Werkpret module en staat alleen open voor een beperkt aantal mensen. De optie ‘Rescue varen’ kan voor je opengezet worden via Renate of Bernard (sirassimmocdjirtsdew.[antispam].@wvdeschinkel.nl), die graag meer inlichtingen verstrekken. Deze kleine “screening” is noodzakelijk om te garanderen dat in elke rescue boot bij elke wedstrijd voldoende ervaring aanwezig is.

jub22-2
2019-08-15-20-13-07

RESCUE IN HET KORT

Samengevat:

Rescue varen op donderdagavond van1 half april tot begin oktober van 17:30 – 22:00u

of overdag tijdens een weekend evenement.

In een klein snel varend motorbootje van De Schinkel.

Iedere avond/dag 2 teams van 2 personen.

Afgelasting bij te harde wind of geen wind, wordt zo snel mogelijk gecommuniceerd

2024: alle donderdagavonden tussen18 apr – 3 okt.

2024: zaterdag 25 en zondag 26 mei, zondag 6 oktober, zondag 13 oktober (CRR).

Nodig:

Vaarbewijs I – (als je wilt sturen, minimaal 1 per boot noodzakelijk).

Minimaal vier of meer donderdagavonden / weekend-dagdelen beschikbaar per seizoen.

Gezond verstand.

Voldoende kennis van de Nederlandse taal.

Handig:

Ervaring met manoeuvreren van kleine motorbootjes.

Enige kennis van EHBO.

Kennis van de werking van buitenboord motoren.

De meest gebruikte knopen kunnen leggen.

Ervaring met (wedstrijd)zeilen.

Wees welkom, rescue varen is leuk en valt te leren!